ул. „Чепинско шосе" 80, София 0876355566 office.granitileventi@gmail.com

Често задавани въпроси

Технически камък срещу гранит

           Гранитните плотове остават много търсени заради своята красота и издръжливост. Кварцовият камък, често наричан технически, е сходен по външен вид.
           Има ли ясен избор между двете? И двата типа имат своите фенове, ключът е да ги проучите
по-подробно и когато го направите, ще разберете кой тип отговаря най-добре на вашите цели.

Естественият камък срещу техническият

           Гранитните плотове се добиват от чист камък. Камъкът се реже на плочи или се прави на плочки и след това се полира за монтаж. Кварцовите плотове се произвеждат от натрошен кварц, който се смесва с пигмент за оцветяване и смола като свързващо вещество. Съдържанието на кварц обикновено е 92% до 94% в тях.

         Ако искате автентични каменни плотове, тогава гранитът е единственият ви избор.

Появата на гранит и кварц

          И двата типа имат своите силни страни. Гранитът показва леки, естествени вариации в оттенъка на камъка. Цветовете варират от земни тонове до сини, зелени или розови. Оцветяването на кварца е по-последователно и се предлага в по-широк спектър от цветове, тъй като той се произвежда с пигменти, добавени към кварца. Кой е по-добър? " Красотата е в очите на наблюдателя". И двата са много добре изглеждащи и въпрос на вкус и предпочитания.

Въпросът за трайността

          Докато естественият гранит е поразително красив, той има своите слабости. Камъкът трябва да се запечатва при монтажа и да се импрегнира и след това. Кварцът не изисква това ниво на грижа. Освен това плотовете от естествен камък, включително гранит се оцветяват доста лесно. Гранитът, който е бил запечатан с импрегнант по време на производството, ще бъде по-устойчив на проблеми от стандартния гранит, но все пак не толкова устойчив като кварца.
      И накрая, гранитът може да се напука и да се натроши по-лесно от техническия камък. И двата камъка имат живот от 25-50 години в зависимост от нивото на грижа, която им се полага и как се използват. В областта на издръжливостта техническият камък има предимството пред естествения.

   ​По-зеленият строителен материал


   Естествените гранитни плотове произвеждат по-малко въглеродни емисии по време на производството, отколкото кварцовите плотове. Нито един от тях не отделя значителни количества радон или летливи органични съединения. Гранитът има леко предимство като екологичен строителен материал.

Още причини да помислите за гранит       Все още ли не сте решили кой е най-добрият избор за вашия дом, плотове от гранит или технически кварцови плотове?
        Ако е така, ето някои допълнителни причини, посочени от наши клиенти, избрали естествен гранит пред технически камък.
       "Нищо не може да замени естественият камък" Това е подходът на собствениците, които наистина се радват да имат естествени материали в дома си. Те избират подови настилки от масивна дървесина вместо ламинат. Те предпочитат килими от вълна пред изкустените материали. Сайдингът на дома им е дърво, а не винил. Тапицерията им е от естествени материали. Ако това ви звучи като вас, ще оцените естествената красота на гранита и ще видите потенциалните му недостатъци като характер.
       "Когато погледнете естествения камък, виждате ивиците и леките промени в цвета, които правят камъка уникален. Цветът и дизайнът са реални. Кварцовите плотове имат дизайни, които са проектирани в тях, но са произведени в големи количества ."  Феновете на естествените материали биха предпочели парче камък, извлечен от земята, да украсява шкафовете им, а не нещо, измито във фабрика и изкуствено оцветено.

Още причини да помислите за инженерния камък

      
           Нека дадем еднаква преднина и на кварцовите плотове. Ето още предимства на техническият камък от хората, които са го избрали за домовете си.
          "Кварцът е по-лесен за поддържане"  Тъй като кварцът е конструиран продукт, той не е порест. Гранита, мрамора, травертина и други естествени камъни имат пори и малки капиляри в минералите. Непорестата повърхност на техническият камък няма да събира тези замърсители, а правилно запечатаният естествен камък върши същата работа. Лекотата в поддържането на чистотата на кварцовите плотове е една от основните причини, поради която те са предпочитани от родители с малки деца.
         Ако техническият камък е по-добър за вас, от колкото естествения камък и искате нещо, което предлага повече цветови опции и изисква по-малко поддръжка, тогава  кварцовите плотове са траен, устойчив на петна и добре изглеждащ избор.


                       Надяваме се, че тази публикация в блога ни, Ви е била полезна, моля не се колебайте да се свържете с наш колега за повече информация.