ул. „Чепинско шосе" 80, София 0876355566 office.granitileventi@gmail.com

Често задавани въпроси

Ръководство за грижи и поддръжка на технически камък

Грижа за новия ви плот от технически камък


Техническият камък и гранита са идеални работни повърхности за вашата кухня - здрави, издръжливи и лесни за поддръжка. Техническият камък е изкуствено създаден и е специално проектиран за  използване в оживена кухня, но трябва да се внимава, за да се запази красотата на вашия камък за по-дълго време. Съставихме ръководство, което да ви помогне да се грижите и поддържате новите си плотове от гранит или кварц.

Грижи и поддръжка

       Техническият камък е изкуствен материал, състоящ се обикновено от 90% естествен кварцит и 10% смола и други материали, за да му придадат здравина, цвят и консистенция.Кварцовите плотове всъщност са напълно запечатани и следователно никога няма да изискват повторно запечатване. Общото приготвяне на храната може да се извърши със спокойствие, тъй като кварцовият плот е почти непроницаем, което означава, че бактериите няма да проникнат под повърхността или между естествените пукнатини на камъка. Все пак трябва да се внимава много, за да се защити полираната повърхност / лицето на камъка.
 
     Както при гранита, лицето на кварцовата каменна плоча се полира върху калибрирани индустриални машини, преди да пристигне до избрания от вас производител. Опитът да се възпроизведе ръчно това ниво на полиране върху лицето на камъка е почти невъзможен. Това означава, че дълбоките драскотини и изгаряния от горещи тигани не винаги могат да бъдат поправени.
   
  Почистването на вашият технически камък всъщност е много просто, всичко, от което се нуждаете, е мека кърпа или гъба за съдове, малко количество сапунена вода и здрави кърпички или кърпа за ръце за сушене. Бихме препоръчали ежедневно почистване (след приготвяне на храна), за да изтриете петната от повърхността и да изсъхне веднага след това. Изтичанията от битови хранителни продукти като оцет, чай, кафе, вино, плодови сокове и масла трябва да бъдат незабавно почистени.
  • Избягвайте да използвате груби абразивни гъби и стойте далеч от почистващи препарати за прозорци и препарати на киселинна основа, като оцет, лимон или каквито и да е с амоняк или белина.
  • Ако смятате, че вашите кварцови плотове се нуждаят от по-дълбоко почистване, може да се използва малко количество (не избелващо / неабразивно) почистващо средство. Отново измийте с чиста вода и незабавно подсушете.
  • Не излагайте кварцовите си плотове на прекомерна топлина. Избягвайте да поставяте горещи тигани директно върху повърхността на камъка, тъй като те могат да причинят изгаряне. Винаги използвайте шалтета и дъски за рязане.
  • Имайте предвид киселинните и спиртни продукти като вино, плодове, лак и парфюм. Трябва да се внимава и с продукти на маслена основа, като зехтин или олио за готвене, тъй като те могат да зацапат, ако им се позволи да попият в работния плот. Ако се получи разлив, избършете възможно най-скоро.
  • Работните плотове не трябва да влизат в контакт със силни киселини или химикали, включително препарат за отстраняване на бои, почистващ препарат за четки, препарат за почистване на фурни, препарат за отстраняване на лак за нокти или подобни продукти.
  • Избягвайте да оставяте техническият камък директно изложен на ултравиолетови лъчи за продължително време, тъй като това може да е причина за избледняване на цвета.
  • Не премествайте работния плот от оригиналното място на монтаж.
  • Рязането директно върху каменните плотове може да надраска повърхността. За по-сигурно използвайте отделна дъска за рязане.

Горепосочената информация трябва да ви помогне да поддържате новите си гранитни / кварцови плотове в страхотни условия в продължение на много години напред. 

Надяваме се, че тази публикация в блога ни, Ви е била полезна, моля не се колебайте да се свържете с наш колега за повече информация.