ул. „Чепинско шосе" 80, София 0876355566 office.granitileventi@gmail.com

Често задавани въпроси

Ръководство за грижи и поддръжка на гранит

Грижа за новият Ви плот от камък


            Гранитът и техническият камък са идеални работни повърхности за вашата кухня - здрави, издръжливи и лесни за поддръжка. Техническият камък е изкуствено създаден и е специално проектиран за  използване в оживена кухня, но трябва да се внимава,  за да се запази красотата на вашият камък за по-дълго време. Съставихме ръководство, което да ви помогне да се грижите и поддържате новите си плотове от гранит или кварц.

Гранитни грижи и поддръжка


           Гранитът е естествен материал и като такъв е порест. Повърхността на камъка може да попие определени течности и поради това изисква импегниране при монтажа. Този уплътнител има за цел да намали общата порьозност на вашият гранит. След това бихме препоръчали повторно запечатване на вашите гранитни плотове на всеки 12-18 месеца (в зависимост от употребата). Това е прост процес и може да се изпълни като самостоятелна задача. Моля, говорете с нашия екип за повече информация относно продуктите и най-добрите практики.

        Гранитната плоча се полира на калибрирани индустриални машини, преди да пристигне до избрания от вас производител. Опитът да се възпроизведе ръчно това ниво на полиране на лицето на камъка е почти невъзможен. Това означава, че дълбоките драскотини и следи от горещи тигани не винаги могат да бъдат поправени. Препоръчваме Ви, винаги да използвате подложки или дъска за рязане.

       Почистването на вашия гранит всъщност е много просто, всичко от което се нуждаете е мека кърпа или гъба за съдове, малко количество сапунена вода и здрави кърпички или кърпа за ръце за сушене. Бихме препоръчали ежедневно почистване (след приготвяне на храна), за да изтриете петната от повърхността и да изсъхне веднага след това. Изтичанията от битови хранителни продукти като оцет, чай, кафе, вино, плодови сокове или масла трябва да бъдат незабавно почистени.
  • Избягвайте да използвате груби абразивни гъби и стойте далеч от почистващи препарати за прозорци и почистващи препарати на основата на киселина, като оцет, лимон или каквито и да е с амоняк или белина.
  • Ако смятате, че вашите гранитни плотове се нуждаят от по-дълбоко почистване, може да се използва смес 50/50 от изопропилов алкохол и вода. Отново измийте с чиста вода и подсушете веднага.
  • Някои храни се втвърдяват като изсъхват и стават по-трудни за отстраняване. Първо отстранете излишъка, след това почистете повърхността с влажна кърпа и, ако е необходимо, малко количество не избелващ почистващ препарат.  Изплакнете обилно и подсушете с хартиени или платнени кърпи.
  • Не излагайте своите гранитни плотове на прекомерна топлина. Въпреки че гранитът е малко по-устойчив на топлина в сравнение с техническият камък или мрамора, избягвайте да поставяте горещи тигани директно върху повърхността на камъка. Винаги използвайте шалтета или дъски за рязане.
  • Камъкът се обработва, преди да напусне фабриката, за да устои на оцветяването. Следователно имайте предвид киселинните и спиртни продукти като вино, плодове, лакове и парфюми. Трябва да се внимава и с продукти на маслена основа, като зехтин или олио за готвене, тъй като те могат да зацапат, ако им се позволи да попият. Ако се получи разлив, избършете възможно най-скоро.
  • Масла и оцветители, способни да оцветят, могат да бъдат намерени в често срещани хранителни продукти като къри, следователно, моля, не позволявайте разливи от тези видове продукти да останат на работните повърхности за продължителен период от време.
  • Гранитните плотове не трябва да влизат в контакт със силни киселини или химикали, включително препарат за отстраняване на бои, почистващ препарат за четки, препарат за почистване на фурни, препарат за отстраняване на лак за нокти или подобни продукти.
  • Не премествайте работния плот от оригиналното място на монтаж.
  • Рязането директно върху каменните плотове може да надраска повърхността. За по-сигурно използвайте отделна дъска за рязане.
Горепосочената информация трябва да ви помогне да поддържате новите си гранитни / кварцови плотове в страхотни условия в продължение на много години напред. Въпреки това могат да възникнат дефекти като обезцветяване и несъвършенства все пак гранитът е материал с естествен произход.

Надяваме се, че тази публикация в блога ни, Ви е била полезна, моля не се колебайте да се свържете с наш колега за повече информация.