ул. „Чепинско шосе" 80, София 0876355566 office.granitileventi@gmail.com

Често задавани въпроси

МРАМОРНИ ПЛОТОВЕ

         Трудно е да се съчетае класическата елегантност на плотовете с богато венирани мрамори! Те превръщат обикновена кухня или баня в необикновена и когато се комбинират с нови шкафове и друг свеж декор, трансформацията е невероятна. Макар популярността им да се покачва и спада от време на време, мраморните плотове остават един от класическите решения, при които се желае първокласно качество.

         Микеланджело създава едни от най-добрите си скулптури като Давид и Пиета от мрамор, а мраморните плотове внасят този вид грандиозна красота във вашия дом. Въпреки това, въпреки цялата си привлекателност, мраморът има своите недостатъци като издръжливост в използването му, в кухня или баня. Изследваме всички плюсове и минуси на мраморни плотове по-долу.

    Това ръководство за плотове от мрамор ви дава пълна информация на тези продукти за използване във вашия дом. Можете също така да прочетете нашите ръководства за гранит и кварц, за да сравните мрамора с тези други първокласни, популярни материали.

Какво трябва да знаете за плотовете от мрамор

      Мраморът е метаморфна скала, съдържаща висока концентрация на калцит или доломит. Думата идва от Гърция и означава искри или блясък. Има много разновидности на мрамора въз основа на минералите, които му придават цвят и жилки.Най-популярни са:       ​Мраморът варира в размера на зърната и количеството жилки, така че добитите камъни от различни части на света имат уникален външен вид. Финозърнестият мрамор има тенденция да бъде по-последователен на цвят. По-едрите зърна произвеждат повече вариации в цвета. 

     Имате и опции за завършване, популярни за мраморните повърхности са:
 • Шлифован или матов: Мраморът е шлифован, за да бъде гладък и има почти меко усещане. Матовото покритие заглушава донякъде цвета, докато върши добра работа, скривайки драскотини.
 • Полиран: Повърхността се шлайфа и шлифова, за да се получи богат блясък, който искри. Полираната повърхност наистина разкрива цвета и жилките, но е и най-податлива на показване на драскотини.
 • Кожа: Този завършек е за предпочитане върху по-тъмен мрамор. Той  е с текстуриран финал, за да скрие по-добре драскотини и пръстови отпечатъци, като същевременно предлага малко блясък.
      Кой мраморен стил предпочитате е просто въпрос на лични предпочитания. Част от забавлението при избора на плотове от мрамор е да намерите правилния „външен вид“ за дизайна, който имаме предвид.

Мраморни плотове ЗА и ПРОТИВ

      Както всички материали, мрамора има силни и слаби страни. В замяна на повече поддръжка, отколкото изискват повечето материали, ще получите елегантност и красота, на които са се радвали само кралските особи.

Предимства на мраморния плот:
 • Всеки слаб от мрамор е единствен по рода си
 • Ненадмината красота
 • Богат спектър от цветове и жилки
 • Няколко първокласни покрития, които ви придават вида и усещането, които искате
 • Пасва добре на повечето дизайнерски стилове от класически до модерен
 • Предлага изключителна издръжливост, когато се грижите правилно


Недостатъци на плота от мрамор:
 • Мраморът е порест и ще се оцветява, освен ако не е добре запечатан и съвестно почистван
 • Трябва да се импрегнира  често
 • Драска се по-лесно от гранит, особено при покрития с висок гланц
 • Може да бъде натрошен или напукан от тежки предмети
         ​Ако купувате мраморни плотове, бъдете готови за поддръжката, която те изискват. Въпреки,че не е прекалено обременителен за повечето собственици, това означава, че ще трябва старателно и бързо да почиствате разливи от масло, течен сапун и кисели храни или течности като цитрусови плодове, сокове, вина и доматени продукти. Ако децата ви все още се учат да почистват след себе си, работата ви ще бъде малко по-трудна.

          Изборът на мрамор е дългосрочна инвестиция в красотата и удоволствието от дома ви, но изисква постоянен ангажимент за правилна поддръжка. Докато полирането, запечатването и поправката на мраморни плотове изглеждат като обезсърчителни задачи, те наистина не са когато изберете правилните продукти за всяка стъпка. Всъщност много собственици намират, че удовлетворението от това, че сами правят тези стъпки, е част от удоволствието от притежаването на плотове за кухня и баня от мрамор.