ул. „Чепинско шосе" 80, София 0876355566 office.granitileventi@gmail.com

Често задавани въпроси

Гранит срещу мрамор

        Мраморните и гранитните плотове имат повече прилики, отколкото разлики. По-конкретно, и двата са прекрасни естествени каменни материали, но и двата изискват значително количество грижи. С определена поддръжка обаче, плотовете от гранит или мрамор ще запазят фантастичния си вид, издигайки красотата на вашата кухня, баня, офис, перално помещение или  бар в продължение на десетилетия.

Опознаване на мрамора и гранита

        Това са естествени каменни материали и двата са порести. Ако искате техническите детайли, мраморът е метаморфна скала, образувана от прекристализиран въглерод. Образува се от варовик, който е подложен на силен натиск и топлина поради тектонично изместване в земната кора.

           ​От друга страна, гранитът е магматична скала, съставена от зърна от компресиран кварц, слюда и подобни материали. Това означава, че гранитът е малко по-твърд от мрамора, но и двата предлагат доста добра издръжливост.

Гранит срещу мрамор

      Сравнението на гранит с мрамор, ще Ви помогне а решите кой камък да използвате във вашата сграда или проект за обновяване.

Външен вид: И двата са красиви опции за плотове. Гранитът показва зърната, които споменахме. Те се появяват като петънца, които са с различен цвят, така че гранитната плоча може да съдържа различни нюанси - син, зелен, оранжев, розов, червен и т.н., обикновено в средни до тъмни нюанси.

             При мрамора моделите са повече. Цветът обикновено е съвместим с вените, преминаващи през него, които придават характер. Сиво-синята мраморна плоча може да има по-тъмносини вени; сиворозовата плоча може да съдържа вени с доста розовочервен цвят и т.н.
         Красотата е субективна, разбира се. Погледнете голям брой както мраморни, така и гранитни плочи, за да определите кой материал смятате за по-привлекателен.

Твърдост и издръжливост: Гранитът е по-твърд от мрамора, така че е по-устойчив на драскотини. И двата материала са топлоустойчиви, въпреки че трябва да се внимава с горещи тенджери и тигани в кухнята или нагорещени преси или маши в банята.
       Както плотовете от мрамор, така и от гранит са доста издръжливи, но САМО ако са правилно запечатани на всеки една или две години. Гранитът и мраморът са порести, така че без уплътнение течностите ще проникнат и ще се зацапат.
 
Поддръжка на плота: Повечето експерти са съгласни, че гранитът изисква умерена поддръжка в сравнение с мрамора, който изисква умерена до висока.
    
    Ако сте готови да осигурите повече поддръжка в замяна на елегантната, трайна красота на естествения камък, тогава помислете за мрамор или гранит. Всеки от тях ще изведе вашата кухня или баня до следващото ниво на луксозен живот.